Forrige side – trykk på: [sb_parent]
Trykk på nettstedskart, for en oversikt over alle sidene på nettstedet.
Restitusjon
Når treningsøkten er over, begynner kroppen å reparere muskelfibre, etterfylle glykogenlagre, kort sagt bygge opp igjen det som ble brutt ned.
Nøkkelen til å bli sterkere og raskere ligger i timingen: Du bør ikke ta en ny økt for tidlig – før gjenoppbyggingen er komplett. Men heller ikke for sent – etter at formen har begynt å dale igjen. Timer du riktig, slik at du gir kroppen ny motstand mens den er overkompensasjonsfasen, vil du bli sterkere for hver økt. Trener du derimot for mye og for hardt, uten å gi kroppen tiden den trenger til å restituere seg, vil du bryte deg selv ned.
Kilder/les mer:
https://www.klikk.no/produkthjemmesider/shapeup/treningshape/restitusjon-3476530
Stølhet
Hvis du har utsatt en muskel for kraftig belastning, kan du bli øm i denne muskelen en stund etter at du er ferdig med aktiviteten. Stølheten begynner gjerne 12 til 24 timer etter at du er ferdig med aktiviteten, og er verst etter 24 til 48 timer.
Stølheten skyldes skader i musklene på cellenivå, og er helt normalt. Oppstår ofte først den andre dagen etter treningsøkten. Stølhet betyr at de små byggesteinene i musklene – proteinene – er ødelagt og må omorganiseres. I denne prosessen vil musklene reparere seg og bli sterkere. Og det kjennes som stølhet.
Den beste måten å forebygge stølhet på være å trene regelmessig. Da vil musklene venne seg til aktiviteten og du vil bli mindre støl.
Symptomer på stølhet
- Du kjenner stølheten best i den midtre delen av muskelen, eller i overgangen mellom muskel og sene.
- Hvis du prøver å tøye den støle muskelen gjør det enda mer vondt.
- Det kan også hende at den støle muskelen er varm eller litt hoven.
Kilder: